2021 - Година во чест на Блаже Конески


2021 е меѓународна година по повод стогодишнината од неговото раѓање. Денот на кој се родил овој исклучителен културен деец е запишан и на Листата на УНЕСКО за одбележување значајни јубилеи во светот во текот на 2021 година. Мирот и довербата се стожерите на поетската и на научната дејност на Блаже Конески. По тој повод учениците од  IX-1 и IX-2 од нашето училиште изготвија предавања за овој исклучителен културен деец, како и за основоположникот на македонската современа поезија Коста Солев Рацин.
Презентациите можете да ги погледнете на следниот