ООУ „Крсте Мисирков-Скопје“ ја доби престижната награда „Climate Action Project School of Excellence“


ООУ „Крсте Мисирков“, Скопје, ја доби наградата Climate Action Project School of Excellence. Само 250 училишта на глобално ниво беа признати заради нивната интензивна работа на образованието од областа на климатските промени. Признанието беше доделено од Cartoon Network и проектот Climate Action.

е иницијатива која се однесува на подигање на свеста за климатските промени и која има за цел да ги инспирира учениците да размислуваат секојдневно за зачувување на нашата планета.

Проектот Climate Action е глобален едукативен проект кој е започнат од , непрофитабилна едукативна организација со седиште во САД и која вклучува 2,700,000 наставници и ученици од 146 држави. Проектот има за цел да им помогне на учениците да учат за климатските промени на автентичен начин и да ги споделуваат своите решенија онлајн.

ООУ „Крсте Мисирков“ реализираше низа на работилници со своите ученици на кои тие истражуваа за причините кои доведуваат до климатските промени, ефектите од климатските промени а се обидуваа  и да најдат решенија за да може да ги намалиме негативните ефекти од климатските промени и да ја зачуваме нашата планета.

Избраните 250 Climate Action Project Schools of Excellence беа прогласени на 4.11.2021 за време на Climate Action Day, годишен онлајн настан кој беше следен онлајн од 250,000 луѓе. Голем број познати ичности беа говоеници на настанот како Prince William, President James Alix Michel, Seychelles, Rick Davis, NASA, Matt Larsen-Daw, WWF, Princess Esmeralda, Belgium, Juan Pablo Celis Garcia, UN Environment Programme, и други светски лидери, научници и активисти.

Победниците беа прогласени од Dan Russell, гласот позади голем број на карактери во хит сериите на Cartoon Network, 11-годишен музичар, инфлуенсер и поборник за справување со климатските промени.

Изјавата на принцот Вилијам: “Потребна ни е креативноста на младите за да ја спасиме нашата планета. Потребно ни е учениците да се иновативни и да размислуваат пошироко од тоа каде сме сега, како и да бидат оптимисти за нашата иднина.”

Џенифер Вилијамс, од проектот Climate Action, рече: “Нашата заедница на наставници се обедини за да го поддржи образованието за климатските промени. Ние сме посветени на обезбедување на пристап до информации, идеи и можности за учениците да преземат акција за спас на нашата планета и денес овие училишта се водачи на тој пат”.